Comissió d’alumnes
Identificació
Núm. referència: 023
Data d'actualització: 2021/07/22
Data d'introducció: 2017/11/16
Institució: Ajuntament d'Olot. Institut Municipal d'Educació i Joventut d'Olot
Responsable/s tècnic/s: Joan Gelabert / Xarli Reixach
Telèfon contacte: 972 27 00 49 / 669 34 73 92
Email de contacte: jgelabert@olot.cat / jreixach@olot.cat
Classificació
1.3.Comarques gironines
2.02.Tram d’edat
3.01.Pública Municipal
4.01.Directa públic
5.05.Formació-educació
6.03.Participació
Sumari
- Descripció general
- Durada o temporització
- Pressupost anual
- Finançament
- Equip professional
- Nombre i perfil dels destinataris
- Sistema de participació dels joves
- Sistema de participació associativa
- Sistema de cooperació transversal
- Sistema de cooperació interinstitucional
- Sistema d'avaluació
- Perquè l'hem triat
- Punts forts
- Pràctica professional
- Per saber-ne més. Galeria fotografica
- Per saber-ne més. Enllaços
- Per saber-ne més. Documents
Valoració
- 30. Projecte jove
- 29. Projecte patrocinat
- 28. Projecte ben finançat
- 27. Projecte sostenible
- 26. Projecte reconegut
- 25. Projecte documentat
- 24. Projecte compartit
- 23. Projecte en xarxa
- 22. Projecte comunicat
- 21. Projecte transgressor
- 20. Projecte inclusiu
- 19. Projecte interinstitucional
- 18. Projecte interdisciplinar
- 17. Projecte transversal
- 16. Projecte participat per entitats
- 15. Projecte participat per joves
- 14. Projecte cohesionat
- 13. Projecte consolidat
- 12. Projecte professional
- 11. Projecte independent
- 10. Projecte progressiu
- 9. Projecte flexible o evolucionat
- 8. Projecte amb avaluació
- 7. Projecte amb projecció
- 6. Projecte planificat
- 5. Projecte transformador
- 4. Projecte eficient
- 3. Projecte contextualitzat
- 2. Projecte transferible
- 1. Projecte innovador
Descripció general
La Comissió d’Alumnes de Secundària es va crear el 1999 com a órgan de representació de tots els alumnes d’ensenyament secundari d’Olot al Consell Escolar Municipal. Tot i que formalment es tracta d’un sistema de coordinació entre delegats dels diferents centres, a la pràctica s’ha convertit en un model de participació singular per a la política local de joventut, que enllaça el sistema educatiu amb activitats i serveis de referència per als joves. Un tècnic de joventut i un altre d’educació la van convocar per primera vegada per organitzar la festa dels estudiants o Festa de Sant Tomàs d’Aquino, donant així cobertura institucional a una tradició que venia de lluny a Olot. Des d’aquell any, els joves estudiants han organitzat la festa ininterrompudament, amb suport professional, però amb un gran nivell d’autonomia i capacitat de decisió real.
La comissió organitza també anualment la Jornada de Delegats, en la qual es combinen xerrades i tallers de formació per als representants dels estudiants. La consolidació del model ha convertit la comissió en una referència molt estable per als joves de la ciutat i ha esdevingut una via de participació en tota mena d’afers vinculats al municipi. Al llarg dels anys, a més de garantir la festa de Sant Tomàs i la Jornada de Delegats, la comissió ha afrontat debats oberts sobre el Pla de Bologna, s’ha incorporat amb aportacions pròpies al Projecte de Ciutat Educadora d’Olot, ha incidit en el Pressupost Participatiu de Joventut, es fa ressò i participa en espais de debat ciutadà general com la definició del model del nou Firal d’Olot o les polèmiques a favor o en contra dels correbous.
La comissió, a més, actua com a enllaç entre la vida estudiantil de la ciutat i la política local de joventut, difonent programes i serveis entre els joves i, en sentit invers, recollint demandes i propostes juvenils per traslladar-les a la política local de joventut. És clau en el projecte la vinculació entre les polítiques educatives i de joventut, a través de la gestió unificada de l’Institut Muncipal d’Eduació i Joventut (IME) d’Olot, i la consolidació de la comissió com un model d’aprenentatge democràctic i participatiu que va més enllà de la vida estrictament escolar.
Durada o temporització
La comissió es va posar en marxa durant el curs 1999-2000 i el seu funcionament s'ha mantingut estable fins avui.
La comissió es reuneix tots els dimecres, de 16,00 a 17,30 hores, a partir del mes d'octubre. El lloc de reunió es rotatori, per tal que passi pels set centres d'ensenyament secundari de la ciutat i recentment també pel nou institut de Besalú, que s'ha afegit al projecte. Tot i això, durant l’època de la pandèmia de la COVID-19, les reunions van passar a ser totalment telemàtiques.
A mitjan mes de gener se celebra la Jornada de Delegats. Tot i que durant les primeres edicions tenia lloc el mes de maig, els propis estudiants van demanar que s'avancés l'esdeveniment per tal que els aprenentatges i formacions que s'hi realitzen fossin útils als delegats durant el curs. És així que, des de la tercera edició, la jornada té lloc a mitjan mes de gener.
La Festa de Sant Tomas d'Aquino se celebra cada any el darrer divendres de gener, de manera que entre octubre i aquesta data les tasques fonamentals tenen a veure amb el procés organtizatiu de l'esdeveniment.
Durant la resta del curs, la comissió té una participació activa en les iniciatives i programes propis de la política local de joventut, i el calendari és variable en funció d'aquestes programacions. En els darrers anys, s’ha intentat donar una major visibilitat i aprofundiment en temes de gènere, respecte a la diversitat d’identitats visibles dins la Comissió o possibles agressions sexistes o micromasclismes.
La comissió està activa fins a finals del mes d'abril, moment en què la prioritat passa a ser la finalització del curs acadèmic.
De forma excepcional, el context epidemiològic de la pandèmia de la COVID-19 va forçar el projecte a replantejar la seva estratègia i línia de treball entre 2020-2021. Els delegats i la Comissió van continuar treballant, detectant i recollint les preocupacions de les joves en les reunions, per tal de dur a terme iniciatives que donessin resposta a les seves necessitats, com ara una borsa solidària de llibres de lectura obligatòria, la negociació de descomptes a botigues especialitzades de roba pel CFGM de Jardineria, l'ampliació de l'horari d'abonament d'aparcament de zona blava, l'organització de teatre via Zoom o la sol·licitud de xerrades sobre temes de gènere o prevenció de bullying, disponibles ara a la Borsa de Recursos Educatius de l'Àrea d'Educació i Joventut.
Pressupost anual
El projecte disposa de 8.000 euros anuals, que es gasten sense excepció en les programacions d’activitats.
Finançament
Pressupost propi de l'Institut Municipal d'Educació i Joventut (IME)
Equip professional
Les tasques de dinamització i coordinació són a càrrec del tècnic de joventut municipal, d'un tècnic d'educació i del dinamitzador de l'Oficina Jove d'Olot.
Nombre i perfil dels destinataris
La comissió la integren cada any uns 25 estudiants, dels set centres educatius d'Olot i Besalú. Són delegats de classe de tots els nivells, des de primer d'ESO fins a segon de Batxillerat i de cicles formatius.
En ocasions, algun membre de la comissió s'hi manté diversos anys malgrat hagi deixat de ser delegat, senzillament perquè hi té interès i per mantenir la continuitat en el projecte. Així, les renovacions són freqüents, però parcials.
La festa de Sant Tomàs reuneix al voltant d'un miler de participants cada any, i la jornada de delegats compta amb 140 delegats de classe.
Sistema de participació dels joves
És molt simple però molt eficaç. Els delegats de classe escullen representants del centre per a la comissió, i entre els 7 instituts o escoles arriben a la xifra de 25 components. De tal manera, es dóna veu als joves a través dels seus representants alhora que fan d’altaveu i recollida de propostes, posant en pràctica un projecte de democracia participativa.
En la organització dels actes prima la capacitat de decisió dels joves. Els espais, la durada, els continguts i l'organització pràctica de les activitats és a les seves mans, amb el suport professional dels tècnics. Aquest model facilita molt la participació de la comissió en altres projectes més globals com el Pressupost Participatiu de Joventut.
El treball és assembleari i en ocasions s'organitza a través de tallers o reunions de feina, on es potencia la contrastació d’arguments, la presa de decisió i el compromís de la treball en equip. Les trobades són setmanals.
Sistema de participació associativa
Cap d'específic, tenint en compte que es tracta d'un model d'autoorganització dels estudiants.
Sistema de cooperació transversal
La cooperació essencial es produeix entre Joventut i Educació, però tenint en compte que les dues àrees d'actuació estan integrades en l'Institut Municipal d'Educació i Joventut, gairebé es pot dir que no hi ha transversalitat, sinó integració en un mateix model organitzatiu.
Sistema de cooperació interinstitucional
Cap d'especial, més enllà de la integració del nou institut de Besalú en el projecte.
Sistema d'avaluació
Es combina la valoració subjectiva amb el recull de dades. L'avaluació és sempre de la pròpia comissió i el resultat de les valoracions és el que decideixen els propis estudiants.
En l'apartat Per saber-ne més. Documents hi ha dos documents excel amb el recull de dades i valoracions obtingudes durant 2016.
Hi destaquen els resultats del qüestionari que es passa cada any als participants a la Jornada de Delegats.
Perquè l'hem triat
La Comissió d'Estudiants d'Olot aprofita un órgan l'existència del qual ve determinat pel sistema educatiu, el Consell Escolar, que en general és percebut com a molt burocràtic, que resulta poc atractiu i que presenta escasssos alicients per atraure l'interès dels joves, i el converteix en un instrument essencial per articular el model participatiu de la politica local de joventut. Els responsables tècnics del projecte el defensen com a espai d'empoderament, perquè dona capacitat real de decisió als joves a través d'un seguit de programacions que queden en les seves mans, i perquè assumeixen la responsabilitat de representar el conjunt d'estudiants d'Olot en debats que no només afecten a la vida acadèmica sinó que incideixen en el conjunt de la comunitat. La senzillesa del plantejament contrasta amb els resultats, que exemplifiquen allò que sempre defensem que haurien de fer el sistema educatiu i les polítiques de joventut i que en molt poques ocasions veiem reflectit en la realitat: combinar l'aprenentatge i el creixement propis de l'edat juvenil amb la possibilitat efectiva de participar i prendre decisions que incideixen en l'entorn i transformen la comunitat.
Punts forts
1. Dues polítiques en una
Una de les grans dificultats de les polítiques de joventut és, malgrat que sempre en fem bandera, la possibilitat de treballar de manera transversal. El nivell d'intregració entre Joventut i Educació és màxim en el cas de la Comissió d'Estudiants. Tant l'origen com el seu desenvoulpament posterior va ser a través d'un projecte comú entre les dues àrees, integrades a través de l'Institut Municipl d'Edudació i Joventut.
2.Un projecte singular
L'acció a partir de la qual es va articular el projecte fou la celebració de Sant Tomàs d'Aquino, la festa dels estudiants, donant continuïtat i consolidant una activitat que ja venia d'antic a Olot, i que pràcticament no es celebra enlloc més de Catalunya. La capacitat, per tant, de lligar una tradició amb un esdeveniment altament atractiu i desitjat pels joves és una fita que no s'ha de menystenir.
3.Empoderament
La política de joventut porta el seu model participatiu al desenvoulpament d'un organ propi del sistem educatiu i que habitualment té efectes purament consultius. En el cas de la Comissió d'Alumnes d'Olot, en canvi, els estudiants prenent decisions, debaten sobre els continguts de les activitats i prenen part en l'execució de les programacions.
4.De l'escola a la ciutat
L'activitat de la comissió no és únicament lúdica, sinó que busca el lligam entre els joves que la integren i als quals representen, amb els interessos generals de la ciutat. La idea que els joves poden i han d'opinar sobre qualsevol temàtica d'interès general, més enllà de les seves inquietuds generacionals, és ben present en aquest projecte, que esdevé a la pràctica una escola de ciutadania.
5.Aprenentatges
La jornada de delegats està orientada, per decisió dels mateixos estudiants, a la formació d'habilitats socials i participatives, de manera que els delegats adquireixen eines per a exercir la seva funció com a representants dels estudiants però també per exercir com a ciutadans de ple dret, adquirint el que ben be podríem definir com a hàbits democràtics.
Pràctica professional
Els responsables opinen
Com a tècnics, el que valorem és el procés que fan els joves en passar per la Comissió com a individus i com a grup. En la Comissió es veu reflectida una participació democràtica profunda, crítica i autocrítica. Després de 17 anys de funcionament, molts joves hi han participat i han valorat el seu pas com un espai on escoltar, que t’escoltin, de responsabilitat, de creixement. És un aprenentatge bàsic. És un niu d’aprenentatge i font de joves compromesos tant a nivell polític com a nivell social. No és estrany veure aquests joves més tard al davant d’associacions, partits polítics o processos participatius.
Per saber-ne més. Galeria fotografica
Per saber-ne més. Enllaços
Web de l'Institut Municipal d'Educació i Joventut (IME)
Descripció Comissió d'Alumnes (web IME)
Descripció Jornada de Delegats (web IME)