El 2017 és l’any de la quarta edició de les jornades de bones pràctiques en l’àmbit de la joventut. Els punts d’encontre i debat que acompanyen el projecte i plataforma i que es celebraven a Figueres (5/10), Cambrils (26/10), La Seu d’Urgell (9/11) i el Prat de Llobregat (26/11). Sumant així un total de 16 municipis que ja les han acollides, juntament amb Balaguer, Barcelona, Girona, Lleida, Manresa, Mollerussa, Olot, Palafrugell, Reus, Tarragona, Tortosa i Vic.
‘En prevenció, no confonguem ser pares en ser professionals!’ Seguim el debat a Figueres #bpjoventut2017 pic.twitter.com/9m6W2B5wjJ
— Bones pràctiques (@bpjoventut) 5 d’octubre de 2017
PERFIL DELS I DE LES PARTICIPANTS A LES JORNADES
Dona, professional de joventut que treballa per una administració local i de, més o menys, 34 anys (un perfil quasi idèntic al del 2016)
L’any 2016 vam iniciar un sistema de inscripcions que ens ajuda a saber el perfil i tenir dades de les persones que s’interessen per les jornades. Per les quatre, hi ha hagut un total de 104 inscripcions i un 74,03% han estat fetes per dones (77). La majoria són professionals de joventut i de diversos perfils i àrees. I la majoria, treballen en o per l’administració local o comarcal. Només hi ha tres persones que no treballen amb joves directament. Les edats majoritàries estan a la franja entre els 28 i els 42 anys. I provenen de 61 municipis diferents, des d’Alp fins a Barcelona. El seu interès inicial per les jornades ha estat semblant al del 2016: per conèixer els projectes que es presentaven (58’4%), per la temàtica que es tractava (30’7%), perquè els hi ha recomanat (5%) o per altres motius (6%).
Alhora de celebrar-se les jornades, l’assistència va ser inferior amb un total de 69 participants (35 persones menys de les que es van apuntar) sense comptar a cada jornada, les/els professionals que presentaven les bones pràctiques o projectes, les persones que dinamitzaven el debat, les responsables Polítiques del municipi, les de la junta i l’equip tècnic del projecte i l’AcPpJ.
.@Outconsumer recomana ser més humans en tecnologia, personalitzar la relació amb els joves #bpjoventut2017 pic.twitter.com/39Gx0lYzVu
— Bones pràctiques (@bpjoventut) 26 d’octubre de 2017
VALORACIONS DE LES JORNADES PER PART DELS PARTICIPANTS
“Crec que ens serveix per veure experiències interessants de companys d’altres territoris per tal d’avaluar la viabilitat de fer-ho al nostre àmbit de treball i idoneïtat. Moltes vegades tot està inventat i provat i només cal posar-ho en funcionament seguint aquestes pautes”. Mireia Grangé, dinamitzadora al debat de la jornada de Figueres.
Un cop acabades les jornades, es va enviar un formulari de valoració. Un 100% ha estat satisfet amb el que ha viscut. O bé perquè les jornades li semblen un bon punt de trobada per a professionals que promouen la reflexió per la nostra professió (80%) o perquè han conegut una bona pràctica (20%). Respecte a les dues parts de les jornades, sobre la presentació de la bona pràctica/projecte i sobre el debat posterior, majoritàriament hi ha hagut una opinió d’interès notable per el que es va exposar i debatre.
També preguntàvem sobre el que creien que aportaven les jornades en el seu àmbit de treball. Es destaca que “les jornades suposen un parèntesi en el dia a dia i ajuden a reflexionar, ordenar idees, inspirar-se a través de les experiències presentades i conèixer persones que viuen amb passió la seva professió”. La part del debat apareix com un espai clau “on sorgeixen les necessitats de les/els professionals de joventut que hi participen, a on es comparteix idees i solucions”.
Impulsores, impulsors, referents, Garantia Juvenil: els programes s’adapten al territori o tu t’adaptes a ells -> el tema #bpjoventut2017 pic.twitter.com/m1Dw4CJUoJ
— Bones pràctiques (@bpjoventut) 9 de novembre de 2017
Aquí teniu una llista d’aportacions de les jornades segons els i les participants del 2017:
- Conèixer altres pràctiques aplicades al territori i la col·laboració entre diferents serveis per un mateix fi
- Compartir des de la vivència i experiència
- Ampliar coneixements, noves idees, mètodes i punts de vista fruït de l’aprenentatge
- Contactes amb altres professionals
- Capacitat de desenvolupar nous projectes
- Millorar la qualitat de les intervencions i conèixer altres programes
A aspectes a millorar, les persones participants van apuntar 4 temes a tenir en compte o valorar per les següents edicions:
- Tenir més informació prèvia i concreta tant de les bones pràctiques o projectes que es presenten com dels continguts de les jornades
- Presentar propostes que més enllà de bones practiques també tinguin un punt innovador.
- Dinàmica i estructura al debat
- Començar més d’hora i la possibilitat de retransmetre-ho per streaming
De la #bpjoventut2017: l’àmbit educatiu espai privilegiat per treballar la participació. Reflexió: replantejament d’espais “instituts” no com a aquells llocs ”odiosos” sinó llocs amables i en xarxa amb altres equipaments territori @AcPpJ @JovesPrat https://t.co/b8unDKFsUg
— Virginia Morillas (@virmorillas) 16 de novembre de 2017
Des de l’AcPpJ volem donar les gràcies a l’interès de tothom qui va participar a les Jornades de bones pràctiques en l’àmbit de la joventut del 2017. Volem agrair especialment la col·laboració de les i els responsables de les bones pràctiques: Cristina Cano i Alba Pascual (Àngels de Nit), José Giménez, Marta Solano Bolet i Juan Carlos Martínez (En Trajecte) i Joan Gelabert i Núria Sala (Comissió d’Alumnes). I a Ricard Faura per introduir-nos en els projectes digitals i Catlabs. També, donar les gràcies a les dinamitzadores i dinamitzadors dels debats de les jornades, Mireia Grangé i Josefina Piñol (Figueres), Roc Massaguer (Cambrils), Carlos Enjuanes (La Seu d’Urgell) i Erica Busto (El Prat de Llobregat).
I per últim, la gran acollida per part de les i els professionals de les Oficines Joves de l’Alt Empordà i l’Alt Urgell i el Serveis de Joventut de Cambrils i El Prat del Llobregat.
Al 2018, més!
Us recordem que a la plataforma teniu la informació al detall de les noves bones pràctiques introduïdes aquest 2017: Comissió d’alumnes (Olot) + En Trajecte (Terrassa) + Àngels de Nit (Bages) https://t.co/MXinA39WED #bpjoventut2017 pic.twitter.com/xSAdTdI19s
— Bones pràctiques (@bpjoventut) 27 de novembre de 2017