Nous criteris per a nous projectes

Notícies

Nous criteris per a nous projectes

El Consell Avaluador de les Bones Pràctiques ha completat la primera revisió dels criteris que usem per analitzar i valorar els projectes que el món professional proposa per tal que s’incorporin a aquesta plataforma.

Cinc anys i 23 projectes després

Un dels compromisos inicials del projecte era que els seus continguts no es rovellarien amb el temps i que aniríem actualizant tant les bones pràctiques com els criteris i la teoria que hi ha al darrera. Des d’abril de 2014, quan el consell va reprendre la seva tasca amb la incorporació al grup d’Emilia Corona, Santi Caño i Oriol Martin, els trenta criteris inicials han estat revisats amb lupa. La intenció era millorar-los a partir de l’experiència acumulada, després de més d’un any de treballar amb ells.

El resultat de la feina realitzada ja és visible. A principis del mes de desembre es van incorporar ja els criteris, completament revisats. Nou d’ells han estat ampliats, precisats, reduits o substituits. La feina ha estat feixuga, perquè les propostes inicials eren certament rigoroses. En intentar millorar-los s’ha entrat amb molt detall en el seu redactat i descripció, amb l’objectiu que quan siguin usats per valorar els projectes hi hagi pocs dubtes a l’hora de comprovar si els compleixen o no. La nova versió dels criteris la trobareu a la Guia de consulta de la plataforma.

El primer canvi remarcable és que s’ha decidit eliminar la classificació dels projectes entre projectes de bones pràctiques, de bones pràctiques destacades i de bones pràctiques excel·lents. La intenció inicial d’aquesta classificació era remarcar aquelles propostes que tenien una gran qualitat i que, per tant, complien un major nombre de criteris. La pràctica, però, ens ha demostrat que quan els projectes arriben a la plataforma han passat per un procés de selecció prou acurat, i tots ells mereixien invariablement la qualificació d’excel·lents. No tenia sentit, per tant, mantenir una classificació que pràcticament no havíem d’usar.

Un dels criteris que ha suscitat més debat a l’hora de descriure’l ha estat el número 5. Projecte transformador. El seu redactat ha canviat de dalt a baix i ha guanyat precisió i claredat. Si volem mantenir la idea que les polítiques de joventut han de tendir sempre a millorar la nostra realitat social, ens cal definir amb molta cura com s’explicita aquesta voluntat transformadora en els projectes.

I de quina manera podem assegurar que un projecte està ben avaluat? Tots els projectes, amb major o menor mesura, plantegen teòricament una proposta d’avaluació, però és més difícil detectar quan es realitza de manera realment seriosa aquesta tasca fonamental. Amb la nova formulació del criteri 8. Projecte amb avaluació, es precisa molt més aquesta qüestió.

En canvi, ja no trobareu el criteri que fins fa ben poc anomenàvem Projecte contrastat. El Consell Avaluador ha decidit eliminar-lo perquè era redundant respecte al criteri número 13. Projecte consolidat. Venien a expressar conceptes molt similars i era difícil discenir-ne les diferències. Per tant, s’ha eliminat el contrastat i s’ha precisat una mica més el consolidat.

Però també hi ha incorporacions noves. L’actual criteri 8. Projecte interdisciplinar intenta posar de relleu el valor d’aquelles bones pràctiques que posen en joc coneixements i especialitats tècniques diferents al servei d’un mateix objecctiu, catalitzat per les polítiques de joventut. Preneu nota d’aquest criteri, perquè observar aquells projectes que el compleixin serà certament interessant.

El criteri 19. Projecte interinstitucional ha merescut alguna precisió, justament per remarcar les diferències respecte al nou interdisciplinar. Massa sovint passen per interinstitucionals projectes que no impliquen de debó la cooperació entre diferents institucions o administracions, i preservar el rigor en aquesta distinció era certament important.

Però si hi ha hagut un criteri àmpliament debatut ha sigut l’actual número 21. Projecte transgressor. Abans s’anomenava Projecte de prioritat tècnica, però aquest concepte ens portava tot sovint a la confusió i parlava de la idea de risc i de transgessió en termes equívocs. Després de discutir apassionadament sobre els conceptes de risc i transgressió, els membres del consell han decidit eliminar la idea de prioritat tènica per ser més explícits. La transgressió forma part de l’ADN dels joves, i no tindria sentit que no la consideréssim de manera explícita i evident quan mirem de separar el gra de la palla en els projectes de joventut.

Finalment, s’ha realitzat alguna precisió lleugera en el criteri número 23. Projecte en xarxa i s’ha canviat la denominació del criteri número 26. Projecte assumit, que ha passat a anomenar-se Projecte reconegut, que resulta més entenedor.

D’aquí a dues o tres setmanes la plataforma inclourà ja quatre nous projectes, que ja han estat revisats i avaluats d’acord amb els nous criteris. Tenim, per tant, nous criteris i ben aviat tindrem també nous projectes.