La xarxa d’espais joves de Mataró en clau de gènere
Identificació
Núm. referència: 029
Data d'actualització: 2020/01/10
Data d'introducció: 01/09/2019
Institució: Ajuntament de Mataró
Responsable/s tècnic/s: Lidia Pérez Sánchez
Telèfon contacte: 628574540
Email de contacte: lperez@ajmataro.cat
Classificació
1.01.Entorn metropolità
2.02.Tram d’edat
3.01.Pública Municipal
3.02.Pública Mun. Mancomunat
4.01.Directa públic
4.07.Recursos humans
5.08.Política joventut global
5.09. Inclusió
6.01.Elaboració del projecte
6.02.Planificació
6.03.Participació
6.04.Transversalitat
6.05.Avaluació
Eix 1. Territorial
Eix 6. Metodològic
Sumari
- Descripció general
- Durada o temporització
- Pressupost anual
- Finançament
- Equip professional
- Nombre i perfil dels destinataris
- Sistema de participació dels joves
- Sistema de participació associativa
- Sistema de cooperació transversal
- Sistema de cooperació interinstitucional
- Sistema d'avaluació
- Perquè l'hem triat
- Punts forts
- Pràctica professional
- Per saber-ne més. Documents
Valoració
- 30. Projecte jove
- 29. Projecte patrocinat
- 28. Projecte ben finançat
- 27. Projecte sostenible
- 26. Projecte reconegut
- 25. Projecte documentat
- 24. Projecte compartit
- 23. Projecte en xarxa
- 22. Projecte comunicat
- 21. Projecte transgressor
- 20. Projecte inclusiu
- 19. Projecte interinstitucional
- 18. Projecte interdisciplinar
- 17. Projecte transversal
- 16. Projecte participat per entitats
- 15. Projecte participat per joves
- 14. Projecte cohesionat
- 13. Projecte consolidat
- 12. Projecte professional
- 11. Projecte independent
- 10. Projecte progressiu
- 9. Projecte flexible o evolucionat
- 8. Projecte amb avaluació
- 7. Projecte amb projecció
- 6. Projecte planificat
- 5. Projecte transformador
- 4. Projecte eficient
- 3. Projecte contextualitzat
- 2. Projecte transferible
- 1. Projecte innovador
Descripció general
El projecte La xarxa d’espais joves de Mataró – Equipaments juvenils en clau de gènere ha consistit en revisar i adaptar el funcionament dels equipaments juvenils de la Xarxa d’Espais Joves de Mataró per a convertir-los en veritables espais amb perspectiva de gènere: des de la programació al disseny dels espais, passant per la comunicació.
El projecte ha contemplat parts de formació i de reflexió. I com a resultat del procés de reflexió n’ha sorgit un document – guia adreçada al conjunt d’agents educatius implicats en el desenvolupament de les polítiques de joventut a nivell municipal (personal tècnic de Joventut, Educadors/es Socials, Dinamitzadors/es Juvenils, personal tècnic de Benestar Social, càrrecs electes). Aquesta ha estat la manera de compartir el coneixement generat.
Durada o temporització
Durant la primera fase es va formar a les persones del grup en la temàtica, i durant la segona (per la qual es va comptar amb l’assessorament de l’Associació Candela) es van dissenyar i es van posar en comú accions i projectes per a la prevenció de les violències de gènere entre joves, tenint en compte que fossin adaptables a les diferents realitats municipals i que poguessin ser la base per a la definició d’una estratègia més àmplia a nivell comarcal.
Pressupost anual
No disposem d’informació per aquest apartat.
Finançament
No disposem d'informació per aquest apartat.
Equip professional
Aquestes són les persones membres del grup i branques professionals que han participat en el disseny del projecte:
Tècnica de polítiques d’Igualtat: Agnès Cabot Navarro.
Coordinadores de la Xarxa d’Espais Joves de Mataró: Araceli Calvillo, Ariadna Comas, Rosa Manrique i Imma Ortiz.
Nombre i perfil dels destinataris
Inicialment el projecte s'adreçava a joves usuaris de la Xarxa d’Espais Joves de Mataró d’entre 12 i 25 anys. I finalment s'ha adreçat al conjunt d’agents educatius implicats en el desenvolupament de les polítiques de joventut municipals.
Sistema de participació dels joves
Els joves no han participat en el grup de treball del projecte. Ara bé, a través de les dinàmiques que ja es feien als instituts, s'han pogut treballar amb aquests joves algunes de les temàtiques que es van abordar en el grup de treball del projecte.
Sistema de participació associativa
Com ja hem dit anteriorment, l'Associació Candela va participar acompanyant el grup de treball en la fase de formació i reflexió del projecte.
Sistema de cooperació transversal
La proposta és fruit del treball conjunt en totes les seves fases (diagnosi, disseny, implementació, seguiment i avaluació) entre el Centre per a la Igualtat i Recursos per a les Dones i la Secció de Joventut de l’Ajuntament de Mataró. I a l'equip de treball van cooperar les coordinadores de la Xarxa d'Equipaments Juvenils de Mataró i la tècnica d'Igualtat del municipi.
Sistema de cooperació interinstitucional
Aquest projecte va sorgir d’un procés de formació, investigació i acció liderat pel Consell Comarcal del Maresme, la Direcció General de Joventut i l’Institut Català de les Dones.
Sistema d'avaluació
No disposem d'informació per aquest apartat.
Perquè l'hem triat
Perquè es tracta d'un projecte innovador i global que es qüestiona les polítiques locals de joventut des d'un dels seus inicis: el disseny dels equipaments juvenils. El fet de posar el focus no només en el contingut de les activitats que es fan en els equipaments, sinó posar-lo també en el disseny dels seus espais i fer-ho en clau de gènere ens sembla que és una nova perspectiva, molt necessària, que ens ajuda a fer de forma més acurada les polítiques de joventut dels nostres territoris. I és que, en aquest cas, aproximar-nos a les polítiques amb perspectiva de gènere ens fa apropar-nos-hi tenint en compte un eix de desigualtat existent també entre els joves.
Punts forts
- Innovació: el projecte va a una part de l'arrel de la definició de la feina que es fa en matèria de joventut que és a qüestionar-se els espais. I per tant, a revaloritzar-los com a elements també influents en les polítiques que desenvolupem.
- Expertesa: el projecte s'ha dotat de persones expertes en la temàtica perquè siguin aquestes les que formin al personal tècnic del municipi i per fer la feina de forma conjunta.
- Temps: el repte del replantejament dels espais calia coure'l a foc lent i s'han respectat aquests tempos, sense saltar-se cap de les fases (formació, diagnosi, refexió, propostes alternatives, documentació i materials).
- Transmissió: es tracta d'un projecte impulsat en un territori que ha generat recursos i materials per altres municipis i equipaments amb voluntat de compartir la feina feta, la reflexió i la incorporació de la perspectiva de gènere en tots els equipaments juvenils del país.
- Suports: el projecte ha contat amb l'acompanyament del Consell Comarcal del Maresme, en primer terme, i de la Direcció General de Joventut i l’Institut Català de les Dones.
Pràctica professional
No disposem d'informació per aquest apartat.